Paardenkliniek De Raaphorst

Rugproblemen bij paarden

De rug van het paard vormt de verbinding tussen de voor- en achterhand en heeft daardoor een belangrijke functie in het bewegingsapparaat. De rug is tevens een grote en complexe structuur die in de basis bestaat uit de ruggenwervels. Maar alle omliggende spieren en banden zijn ook onmisbaar voor het goed functioneren van de rug van het paard. Door de complexe anatomie van de rug kunnen de klachten bij rugproblemen erg uiteenlopen. Ook komen er regelmatig combinaties voor van een subtiele kreupelheid en een rugprobleem. Daarom is meestal een uitgebreid onderzoek noodzakelijk bij rugproblemen. Om wat meer inzicht te geven in de verschillende rugproblemen en de anatomie van rug hebben we deze serie artikelen gemaakt. Onderaan deze pagina staan links naar de verschillende artikelen.

Symptomen van een rug blessure

De rug is een grote en gecompliceerde structuur, hierdoor zijn de symptomen bij rugproblemen heel variabel. In milde gevallen is alleen sprake van wat stijfheid in de rug en de achterhand of een wat verminderde impuls. Soms kan een rugprobleem zich met name uitten bij bepaalde oefeningen zoals zijgangen of met springen. In wat duidelijker gevallen is er sprake van een duidelijke pijnlijkheid, bijvoorbeeld bij het poetsen of opzadelen. Ook kunnen rugproblemen leiden tot verzet, staken en bokken tijdens het rijden of longeren.

Onderzoek bij rugproblemen

Het onderzoek bij een rugprobleem begint altijd met een uitgebreid klinisch onderzoek. Daarbij willen we altijd eerst het paard zien bewegen, zowel op de harde als zachte voltes. Soms kan het ook heel zinvol zijn om het paard onder het zadel te zien. Bij het klinisch onderzoek letten we uiteraard op het gebruik en de beweeglijkheid van de rug. Maar daarnaast willen we ook een kreupelheid uitsluiten. Een kreupelheid kan namelijk ook aanleiding geven tot rugklachten.

Als we het paard uitgebreid bekeken hebben, zullen we vervolgens de hals, rug en bekken afvoelen. Daarbij letten we op pijnreacties en spierspanning. Verder zullen we ook de beweeglijkheid van de gehele wervelkolom testen. We kijken dan of er sprake is van een beperking in de beweeglijkheid of dat bepaalde bewegingen pijnlijk zijn. Aan de hand van de bevindingen van het klinische onderzoek en de manier van lopen kunnen  we het probleemgebied identificeren. De volgende stap is om de exacte oorzaak van de klachten te diagnosticeren met behulp van beeldvormende technieken zoals röntgenfoto’s en echografisch onderzoek.

Rugproblemen

Altijd op de hoogte

Als u op de hoogte wilt blijven van nieuwe ontwikkelingen binnen de praktijk, nieuw geschreven artikelen of nieuw binnen de paarden(geneeskunde)wereld kunt u zich hier opgeven voor de nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.