Paardenkliniek De Raaphorst

Aquatraining voor paarden | Revalidatie

Aquatraining is hele mooie manier om paarden te laten revalideren van uiteen lopende blessures. Het grote voordeel van aquatraining is dat het zorgt voor een minder grote belasting op de pezen, banden en gewrichten. Ondertussen zorgt de aquatraining er wel voor dat de spieren beter getraind worden. Hierdoor is het mogelijk om te revalideren van bijvoorbeeld een peesblessure zonder grote afname van de spieren in onder andere hals en rug.

De aquatrainer voor paarden

De aquatrainer is eigenlijk een lopende band onder water. De deuren van de open bak, waar de lopende band zich in bevindt, worden hermetisch gesloten nadat het paard naar binnen is gestapt. Vervolgens wordt de bak gevuld tot de gewenste waterhoogte. Hoe hoger het water, des te meer opwaartse druk van het water. Deze opwaartse druk zorgt voor minder minder belasting op de pezen, banden en gewrichten. Terwijl het paard zijn spieren extra traint doordat het tegen de weerstand van het water in loopt. Daarnaast wordt het paard door de sensatie van het water gestimuleerd om op een juiste manier de benen, rug en het bekken te bewegen.

De intensiteit van de training is geheel te reguleren, door de hoogte van het waterniveau, de trainingsduur en de bandsnelheid aan te passen. Hierdoor is de belasting precies op maat van de patiënt met die specifieke blessure aan te passen. Dit bevordert het herstel enorm.

DSC_6719

Training van het gezonde paard

De aquatrainer wordt bij het gezonde paard met name ingezet om meer beweeglijkheid in de gewrichten van benen en rug te krijgen. Ook is de aquatrainer om meer spierkracht te ontwikkelen en de balans en coördinatie te trainen.

Revalidatie van het geblesseerde sportpaard

De aquatrainer heeft de laatste jaren zijn waarde al bewezen bij de revalidatie van paarden. Met name bij paarden met peesblessures, artrose en rugproblemen is het veelvuldig ingezet met positief resultaat. Echter, verkeerd gebruik van de aquatrainer kan een blessure ook doen ontstaan of laten verslechteren. Helaas bestaat er geen handboek voor blessures en instellingen van de aquatrainer. Daarom is het van essentieel belang dat er samengewerkt wordt met een ervaren professional  om de juiste frequentie, waterhoogte en snelheid te bepalen.

De aquatrainer wordt binnen de revalidatie gebruikt om gecontroleerde beweging te kunnen geven. Zodat de beweeglijkheid, spierkracht en coördinatie getraind kan worden en de basisconditie op peil te brengen.

Lees het uitgebreide artikel over de aquatrainer hier: https://www.paardenarts.nl/kennisbank/aquatraining-bij-het-paard/

Voor aquatraining maakt Paardenkliniek de Raaphorst gebruik van de faciliteiten van Sport Horse Health Plan, gevestigd op de Vrijhoeve in Hazerswoude.

 

Altijd op de hoogte

Als u op de hoogte wilt blijven van nieuwe ontwikkelingen binnen de praktijk, nieuw geschreven artikelen of nieuw binnen de paarden(geneeskunde)wereld kunt u zich hier opgeven voor de nieuwsbrief.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.