Bij paardenkliniek de Raaphorst leggen wij ons toe op het diagnosticeren, behandelen en begeleiden van de revalidatie van kreupelheden en peesproblemen. Daarvoor hebben wij de beschikking over moderne echo-apparatuur. Hiermee kunnen wij zeer hoge kwaliteit beelden maken van onder andere de weke delen. Onze beelden worden digitaal vastgelegd als videomateriaal van het gehele onderzoek, zodat wij bij controle direct vergelijk hebben.
Als aanvulling op de echoapparatuur gebruiken we ook regelmatig de UTC (Ultrasound Tissue Characterisation) bij peesproblemen. Hiermee verkrijgen we meer informatie over de belastbaarheid van pezen. Ook hebben we de beschikking over digitale röntgenapparatuur voor de benige structuren. Naast kreupelheidsonderzoeken hebben we ook veel ervaring met onderzoek van de rug en hals (klinisch, röntgen, echo).
We hebben ook de beschikking over apparatuur voor meer internistische problemen zoals een bronchoscoop en gastroscoop om de luchtwegen en maag te onderzoeken. En we kunnen ook bloed- en mestonderzoeken laten uitvoeren. Meer informatie over de verschillende onderzoeken die wij kunnen uitvoeren kunt u lezen op de betreffende pagina’s.
Kreupelheid is een storing in de regelmaat van het gebruik van het beenwerk. De oorzaak van deze onregelmatigheid kan onschuldig zijn of ernstiger en ook verschillend verslechteren of verbeteren met rust of arbeid. Om een kreupelheid op te lossen is het dus noodzakelijk een exacte diagnose te stellen.
De veterinaire keuring van een paard wordt meestal uitgevoerd in het kader van aan- of verkoop van paarden. Het doel van een keuring bij een aan- of verkoop is in schatten of het paard geschikt is voor het doel dat de (toekomstige) eigenaar voor ogen heeft. Wat houdt een keuring precies in?
Problemen in de bovenlijn, hals, rug en bekken komen veel voor bij paarden en pony's en kunnen zich op allerlei manieren uitten. Om de oorzaak van de klachten te achterhalen is vaak een uitgebreid onderzoek noodzakelijk. Hoe gaan wij te werk bij dit soort problemen en wat kunt u verwachten?
Echografie is een veel gebruikte en niet invasieve techniek om de zachte weefsels (spieren, pezen, banden) mee te onderzoeken en blessures te diagnosticeren. Daarom is echografie is een onmisbaar onderdeel van het kreupelheidsonderzoek. Voor het maken van goede echobeelden is kennis en ervaring nodig.
UTC staat voor Ultrasound Tissue Characterisation, het is een 3D scan van een pees. Met behulp van deze scan zijn we in staat om hele kleine veranderingen in pezen op te sporen zodat we grotere blessure kunnen voorkomen. Een UTC scan is ook uitermate geschikt om peesblessures te monitoren.
Het röntgenonderzoek is een beeldvormende techniek die we veel gebruiken als aanvulling op het kreupelheidsonderzoek. Röntgenfoto’s zijn vooral geschikt de benige delen in beeld te brengen en het paard te onderzoeken op bijvoorbeeld artrose, hoefbevangenheid of fracturen.
Bij een bronchoscopie gaan we met een dun slangetje met een camera de luchtwegen bekijken. Hiermee kunnen we de voorste luchtwegen onderzoeken op afwijkingen zoals cornage, keelontsteking of asthma. Meer informatie over bronchoscopie kunt u in dit artikel lezen.
Bloed vervuld vele zeer belangrijke functies in het lichaam. Bloedonderzoek kan ons veel informatie verschaffen over het functioneren van de organen, daarom is bloedonderzoek een erg zinvol bij uiteenlopende klachten. Ook voor bloedonderzoek van uw paard of pony kunt u bij ons terecht.
Maagzweren komen helaas regelmatig voor bij paarden en pony's en kunnen leiden tot uiteenlopende klachten. De enige manier om een maagzweer met zekerheid te diagnosticeren is een maagscopie. Bij een maagscopie gaan we een camera de maag onderzoeken op de aanwezigheid van zweren.
Paarden hebben regelmatig afwijkingen aan hun gebit, dit kan variëren van een scherpe randen aan de kiezen tot een haak op een kies of een kieswortelontsteking. Het is daarom ook erg belangrijk om regelmatig het gebit van uw paard te laten controleren en indien nodig te laten behandelen door een paardentandarts.
Wormen kunnen vervelende problemen veroorzaken bij paarden en pony's zoals aan koliek en diarree. Het is belangrijk om met enige regelmaat een mestonderzoek uit te laten voeren. Op basis hiervan kunnen we besluiten of ontwormen noodzakelijk is en welk middel het meest geschikt is.