Paardenkliniek De Raaphorst

Gewrichtsinjecties | Behandeling van artrose bij paarden

Een van de mogelijk oorzaken voor een kreupelheid is pijn vanuit een gewricht. Vaak is gewrichtspijn het gevolg van artrose (gewrichtsslijtage). De slijtage in het gewricht is niet meer terug te draaien, de ontstekingsreactie en pijnlijkheid die daarop volgen kunnen we echter wel goed behandelen. Dit doen we meestal door middel van een gewrichtsinjectie met ontstekingsremmers, IRAP of PRP.

Gewrichtsinjectie bij het kreupelheidsonderzoek

Gewrichtsproblemen bij het paard komen veel voor en kunnen leiden tot een kreupelheid. Om aan te tonen dat een gewricht de oorzaak is van de kreupelheid kunnen we door middel van een gewrichtsinjectie verdovingsvloeistof in het gewricht injecteren. Hierdoor kunnen we tijdelijk de pijnlijkheid van het gewricht verminderen zodat we weten of het gewricht de oorzaak is van de kreupelheid.

Gewrichtsinjectie als behandeling van gewrichtsproblemen bij het paard

Er zijn meerdere oorzaken voor gewrichtsproblemen; beschadiging van het gewrichtskraakbeen, ontsteking in het gewricht, artrose of ontsteking van het gewrichtskapsel. Bij artrose (gewrichtsslijtage) kunnen we de slijtage niet meer terug draaien. Door de artrose kan het gewricht sneller geïrriteerd / ontstoken raken, die ontstekingsreactie kunnen we echter wel behandelen. Voor de behandeling van een gewrichtsprobleem zijn er meerdere opties, namelijk door het gewricht te behandelen met lang of kort werkende ontstekingsremmers, IRAP, PRP of stamcellen.

Set van 5 geprepareerde IRAP injecties

Set van 5 IRAP injecties

Hoe wordt een gewrichtsinjectie uitgevoerd?

Een injectie in een gewricht moet absoluut steriel gebeuren! Daarom wordt de injectie plek geschoren, uitgebreid gescrubd en daarna meermaals met alcohol gereinigd. Als de inspuitplek voorbereid is dan plaatsen we de injectie. Om de injectie correct en steriel uit te voeren is het belangrijk dat het paard goed stil staat. Hiervoor wordt soms een praam of sedatie gebruikt. Bij het aanprikken van sommige gewrichten, zoals het SI gewricht of de knie, maken we gebruik van röntgen of echogeleiding. Hierdoor weten we zeker dat we het gewricht correct aanprikken.

Röntgenopname van een slijmbeurs na injectie met contrast medium.