Paardenkliniek De Raaphorst

Röntgenonderzoek bij het paard

Het röntgenonderzoek is een beeldvormende techniek die we veel gebruiken als aanvulling op het kreupelheidsonderzoek. Röntgenfoto’s zijn vooral geschikt om de benige delen in beeld te brengen en het paard te onderzoeken op bijvoorbeeld artrose, hoefbevangenheid of breuken. Om de weke delen te onderzoeken is het echografisch onderzoek meestal beter geschikt. We beschikken over een modern draadloos röntgen systeem dat zowel op kliniek als ook op locatie gebruikt kan worden.

Röntgenstraling

Röntgenfoto’s worden gemaakt met behulp van röntgenstraling die wordt opgewekt door een röntgenbuis. Deze ioniserende straling kan door weefsels heen dringen. Met de röntgenbuis kunnen we gericht de röntgenstraling door een lichaamsdeel heen sturen. De straling wordt door vervolgens opgevangen op een gevoelige plaat die de opgevangen straling omzet in een foto. Doordat botten moeilijker röntgenstraling doorlaten dan weke delen, zoals spieren, ontstaat er een beeld van de benige delen.

Langdurige blootstelling aan hoge niveaus röntgenstraling kan leiden tot gezondheidsproblemen. Daarom dragen we bij het maken van röntgenopnames altijd een loodschort ter bescherming. Meestal maken we de röntgenopnames met behulp van assistentes en mag u even plaatsnemen in de wachtkamer tot de opnames gemaakt zijn. Uiteraard bespreken we daarna de röntgenfoto’s met u.

Waar kunnen we allemaal röntgenfoto’s van maken?

Bij paarden worden röntgenfoto’s vaak ingezet als een aanvulling op het kreupelheidsonderzoek. Door middel van röntgenfoto’s kunnen we bijna alle gewrichten en benige delen van het paard in beeld brengen. Alleen de heup en het bekken zijn meestal moeilijk om in beeld te brengen met röntgenfoto’s. Dit komt omdat deze structuren omgeven worden door een grote hoeveelheid spiermassa.

Wat is er allemaal zichtbaar op röntgenfoto’s

Röntgenfoto’s maken we veelal als aanvulling op een kreupelheidsonderzoek. Met behulp van röntgenopnames kunnen we vele verschillende afwijkingen aan de benige delen diagnosticeren. Denk aan artrose, OCD, fragmenten, verkalkingen, aanhechtingsproblemen, kiesproblemen, botbreuken en scheurtjes.

Het maken van röntgenopnames

We beschikken over een modern en draadloos röntgen systeem waarmee we zowel op kliniek als ook op locatie röntgenfoto’s kunnen maken. Een belangrijke voorwaarde voor het maken van röntgenopnames op locatie is dat we op een droge en schone plek kunnen werken. We kunnen op locatie goede röntgenopnames maken van de onderbenen tot en met de elleboog en de achterknie. De schouders, hals en rug kunnen we helaas niet goed in beeld brengen op locatie. Dit kunnen we uiteraard op kliniek wel doen, op de kliniek hebben we namelijk een veel zwaardere röntgenbuis.

Altijd op de hoogte

Als u op de hoogte wilt blijven van nieuwe ontwikkelingen binnen de praktijk, nieuw geschreven artikelen of nieuw binnen de paarden(geneeskunde)wereld kunt u zich hier opgeven voor de nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.