Een bronchoscopie is een onderzoek waarbij we de luchtwegen van binnen bekijken door middel van een bronchoscoop. Dat is een dunne slang met daarin een camera, deze wordt via de neus ingebracht. Met de bronchoscoop kunnen we het voorste gedeelte van de luchtwegen bekijken tot en met de luchtpijp.
Bij paarden die luchtweg klachten hebben zullen we altijd beginnen met een algemeen lichamelijk onderzoek. Hierbij zullen we ook de luchtwegen beluisteren. Bij het beluisteren van de luchtwegen kunnen een aantal dingen opvallen. Zo kunnen we naast de gewone ademgeruisen wat bijgeluiden hebben vanwege slijm wat zich in de luchtwegen opgehoopt heeft. In sommige gevallen kan het voorkomen dat we meer ademgeruis horen dan verwacht, dit is het gevolg van een vernauwing van de luchtwegen.
Het komt echter vaak voor dat we geen afwijkingen horen bij het beluisteren van de luchtwegen terwijl er toch klachten zijn, bijvoorbeeld hoesten of verminderd presteren. In dit soort gevallen is het verstandig om een luchtwegscopie uit te voeren. Ook bij langdurige luchtweg klachten of steeds terugkerende problemen is het verstandig om een bronchoscopie uit te voeren.
Bij een bronchoscopie wordt er via de neus een dunne slang met een camera naar binnen gebracht. Via deze camera kunnen we de luchtwegen bekijken. We beginnen meestal in de keel. We kijken dan naar de uitmondingen van de luchtzakken, het strottenhoofd, de stembanden en het slijmvlies van de keel. Indien nodig kunnen we ook in luchtzakken kijken met de bronchoscoop. Vervolgens kunnen we met de bronchoscoop tussen de stembanden door de luchtpijp in. In de luchtpijp kijken we hoeveel slijm daar aanwezig is en of er nog andere tekenen zijn van een ontsteking. Meestal kijken we al laatste naar de neusgangen en neusholte. Op het moment dat we slijm of andere afwijkingen vinden kunnen we hier via de bronchoscoop ook gelijk een uitstrijkje van maken voor bacterieel onderzoek.
Linksboven in is de keelholte in beeld gebracht. Rechtsboven is het strotteklepje met de stembanden daarachter van dichtbij in beeld gebracht. Het onderste plaatje is van de luchtpijp.
Als u op de hoogte wilt blijven van nieuwe ontwikkelingen binnen de praktijk, nieuw geschreven artikelen of nieuw binnen de paarden(geneeskunde)wereld kunt u zich hier opgeven voor de nieuwsbrief.