Paardenkliniek De Raaphorst

Maagscopie bij het paard

Maagzweren zijn een regelmatig voorkomend probleem bij paarden. Het lastige is dat de verschijnselen niet erg specifiek zijn. Vaak zijn paarden met maagzweren wat narrig, gapen veel, gaan luchtzuigen. Maagzweren kunnen ook leiden tot singeldwang en (regelmatig terugkerende) koliek. Helaas is er maar één methode om aan te tonen of paarden last hebben van een maagzweer en dat is door middel van een maagscopie.

Bij een maagscopie wordt er via de neus van het paard een slang met een camera naar binnen gebracht. Deze brengen we via de keel en de slokdarm in de maag. Vervolgens wordt de maag opgepompt met lucht om de maagwand goed te kunnen zien en beoordelen. Om goed zicht te hebben in de maag is het belangrijk dat de paarden één nacht gevast hebben. Normaal gesproken zijn er te veel voedselresten aanwezig in de maag, die belemmeren het zicht. In de maag kunnen we uitgebreid kijken naar de maagwand en bij niet al te grote paarden is het zelfs mogelijk een blik te werpen in het eerste stukje van de dunne darm.

Hoe ziet een maagzweer bij een paard eruit?

Bij een paard zonder maagzweren is het bovenste gedeelte van de maagwand mooi roze en egaal. Maagzweren zijn meestal makkelijk te herkennen, de maagwand is rood en onregelmatig, ze lijken wel een beetje op een schaafplek. Het onderste gedeelte van de maag is bekleed met slijmvlies, dit is normaal donker roze en egaal. Maagzweren in dit slijmvlies tonen zich als fel rode of soms als witte plekken in het slijmvlies. Hieronder staan enkele voorbeelden van scopiebeelden van maagzweren.

maagzweer

Maagzweer in het verhoornde gedeelte

Een zweer in het slijmvlies gedeelte

Een zweer in het slijmvlies gedeelte

De overgang van slijmvlies naar het verhoornde deel van de maag

De overgang van slijmvlies naar het verhoornde deel van de maag

horzellarven

Horzelarven in de maag

Altijd op de hoogte

Als u op de hoogte wilt blijven van nieuwe ontwikkelingen binnen de praktijk, nieuw geschreven artikelen of nieuw binnen de paarden(geneeskunde)wereld kunt u zich hier opgeven voor de nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.