Paardenkliniek De Raaphorst

Aankoopkeuring

De veterinaire aankoopkeuring van een paard wordt meestal uitgevoerd in het kader van aan- of verkoop van paarden. Het doel van een keuring bij een aan- of verkoop is in schatten of het paard geschikt is voor het doel dat de (toekomstige) eigenaar voor ogen heeft.

Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Geen enkele paard is echter perfect. Elk paard heeft wel kleine afwijkingen zeker als er ook röntgenologisch naar het paard gekeken wordt. Het is echter de kunst om te beoordelen of de gevonden afwijkingen ook daadwerkelijk een probleem zijn of een risico vormen voor de (sport)carrière van een paard. Bij een aankoopkeuring wordt dan ook zelden gesproken van goed- of afkeuren. Een aankoopkeuring is een risico inschatting waarbij geëvalueerd wordt welke eigenschappen of afwijkingen het paard minder geschikt maken voor het beoogde doel van de koper.  Er wordt bij een keuring meestal gesproken over bemerkingen in plaats van afwijkingen. Daarbij wordt aangeven of deze een groot of klein risico vormen voor het beoogde doel van het paard. Overigens eisen veel verzekeringen dat het paard (klinisch) gekeurd wordt, voordat ze het opnemen in de verzekering.

Het is verstandig om van te voren goede afspraken te maken wie de opdrachtgever bij de keuring is. Deze persoon is namelijk dan het contactpersoon en ontvangt alle informatie. Tevens wordt deze persoon eigenaar van het keuringsrapport. Wij mogen niet zomaar patiënt gegevens verstrekken aan derden, hiervoor moet er altijd toestemming gegeven worden door de eigenaar. De opdrachtgever is ook verantwoordelijk voor de kosten van de keuring. Deze kunnen natuurlijk wel onderling verrekend of gedeeld worden.

Verkopersverklaring

Als u een paard of pony gaat kopen of verkopen is het verstandig om samen met de andere partij een verkopersverklaring in te vullen. Deze verklaring is opgesteld door de Keuringscommissie van de Groep Geneeskunde Paard. In deze verklaring wordt informatie verzameld over de africhting, training, gezondheid en de huisvesting van het paard of pony.

Klinische Keuring van het paard

Buigproef

Buigproef van het achterbeen

Een veterinaire keuring bestaat altijd uit een klinische keuring. Bij een klinische keuring wordt het gehele paard bekeken van neus tot staart. Het begint met het stationaire gedeelte waarbij eerst het signalement en chipnummer opgenomen worden, daarna volgt een standaard lichamelijk onderzoek. Vervolgens  wordt beoordeeld hoe het paard loopt en beweegt, zowel op een harde ondergrond als op een zachte ondergrond en worden de buigproeven uitgevoerd. Ook wordt er standaard bloed afgenomen en ingevroren, dit kan, indien nodig, gebruikt worden om later te testen op het gebruik van bijvoorbeeld pijnstillers of andere medicatie.

Röntgenologische keuring van het paard

De klinische keuring kan uitgebreid worden met een röntgenologische keuring. In Nederland bestaat een standaard keuring uit een set van 20 röntgenfoto’s. Deze set bestaat uit opnames van de ondervoeten, de kogels en sesambenen van beide voorbenen. Achter worden opnames gemaakt van de kogels, sprongen en knieën. Deze set is zodanig samengesteld dat de voorkeurslocaties voor gewrichtsproblemen gescreend worden.  Afhankelijk van wat de kopende of verkopende partij wil kan de keuring verder aangevuld worden met verdere beeldvorming. De röntgenologische keuring is een goede methode om paarden te screenen op veel voorkomende gewrichtsproblemen. Naast het beenwerk zijn ook de hals en rug zeer belangrijk om bereden te worden en allerlei oefeningen uit te voeren. Daarom wordt een keuring dan ook vaak uitgebreid met röntgenopnames van de hals en/of rug.

rontgen raaphorst

Sportkeuring

Wij bieden tevens sportkeuringen aan, deze bestaat uit een klinische en röntgenologische keuring aangevuld met röntgenopnamen van de hals en rug en echografisch onderzoek van de ingeschatte probleemzones (met name aanhechtingen tussenpees achter en SI gewrichten). Met deze sportkeuring screenen we het paard op een aantal veelvoorkomende blessures die een risico vormen voor de latere sportcarrière.

Lumbosacrale-overgang-op-echografische-scan-2

Transrectaal onderzoek naar het bekken (SI gewrichten en lumbosacraal) is een onderdeel van de sportkeuring

Frans-van-Toor