De veterinaire aankoopkeuring van een paard wordt meestal uitgevoerd in het kader van de aan- of verkoop van paarden of pony’s. Het doel van een keuring bij een aan- of verkoop is in schatten of het paard of pony geschikt is voor het doel dat de (toekomstige) eigenaar voor ogen heeft.
Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Geen enkel paard is perfect. Elk paard heeft wel kleine afwijkingen bijvoorbeeld bij de röntgenologische keuring. Het is echter de kunst om te beoordelen of de afwijkingen die we tegen komen ook daadwerkelijke een probleem of risico vormen voor de (sport)carrière van een paard. Bij een aankoopkeuring spreken we dan ook zelden van goed- of afkeuren. Een aankoopkeuring is een risico inschatting waarbij we evalueren welke eigenschappen of afwijkingen het paard minder geschikt maken voor het beoogde doel. Meestal spreken we bij een keuring over bemerkingen in plaats van afwijkingen. Daarbij schatten we in of deze een groot of klein risico vormen voor het beoogde doel van het paard. Overigens eisen veel verzekeringen dat het paard (klinisch) gekeurd wordt, voordat ze het opnemen in de verzekering.
Het is verstandig om van te voren goede afspraken te maken wie de opdrachtgever bij de keuring is. Deze persoon is namelijk dan het contactpersoon en ontvangt alle informatie. Tevens wordt deze persoon eigenaar van het keuringsrapport. Wij mogen niet zomaar patiënt gegevens verstrekken aan derden, hiervoor moet de eigenaar van de informatie altijd toestemming voor geven. De opdrachtgever is ook verantwoordelijk voor de kosten van de keuring. Deze kunt u natuurlijk wel onderling verrekenen of delen.
Als u een paard of pony gaat kopen of verkopen is het verstandig om samen met de andere partij een verkopersverklaring in te vullen. Deze verklaring is opgesteld door de Keuringscommissie van de Groep Geneeskunde Paard. In deze verklaring kan de verkopende partij informatie opgeven over de africhting, training, gezondheid en de huisvesting van het paard of pony.
Een veterinaire keuring bestaat altijd uit een klinische keuring. Bij een klinische keuring bekijken we het gehele paard van neus tot staart. De keuring begint met het stationaire gedeelte waarbij we eerst het signalement en chipnummer opnemen. Daarna volgt een standaard lichamelijk onderzoek. Vervolgens gaan we kijken hoe het paard loopt en beweegt, zowel op een harde ondergrond als op een zachte ondergrond. Vervolgens doen we buigproeven van alle vier de benen. Ook nemen we standaard bloed af. Het bloed vriezen we in en bewaren we minimaal 6 maanden. Dit bloed kunnen we eventueel op een later moment laten onderzoeken op de aanwezigheid van medicatie mocht daar twijfel over bestaan.
De klinische keuring kan uitgebreid worden met een röntgenologische keuring. In Nederland bestaat een standaard keuring uit een set van 20 röntgenfoto’s om de voorkeurslocaties voor gewrichtsproblemen te screenen. Deze set bestaat uit opnames van de ondervoeten, de kogels en sesambeentjes van beide voorbenen. Van de achterbenen maken we opnames van de kogels, sprongen en knieën. Afhankelijk van de wensen van de opdrachtgever kunnen we de keuring uitbreiden met verdere beeldvorming. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een echografisch onderzoek van de pezen. De röntgenologische keuring is een goede methode om paarden te screenen op veel voorkomende gewrichtsproblemen zoals artrose of OCD. Naast het beenwerk zijn ook de hals en rug zeer belangrijk om goed te kunnen functioneren als (sport)paard. Daarom wordt een keuring dan ook vaak uitgebreid met röntgenopnames van de hals en/of rug.
Wij bieden tevens een sportkeuring aan, deze bestaat uit een klinische en röntgenologische keuring aangevuld met röntgenopnamen van de hals en rug en echografisch onderzoek van de ingeschatte probleemzones (met name aanhechtingen van de tussenpees achter en de SI gewrichten). Met deze sportkeuring screenen we het paard op een aantal veelvoorkomende blessures die een risico vormen voor de latere sportcarrière.