Paardenkliniek De Raaphorst

Halsproblemen bij het paard

De hals is  het meest flexibele deel van de wervelkolom. De hals kan zowel buigen en strekken als ook naar links- of rechts afbuigen. Door de bouw en vorm van de gewrichten tussen de halswervels hebben de gewrichten relatief veel bewegingsvrijheid. Doordat de gewrichten zo flexibel zijn spelen de spieren en ligamenten in de hals een zeer belangrijke rol bij het stabiliseren en ondersteunen van de gewrichten. Problemen in de gewrichten, banden of spieren van de hals leiden vaak tot verminderde beweeglijkheid van de hals. Om meer inzicht te geven in de halsproblemen hebben we deze serie artikelen geschreven. Daarin worden een aantal veelvoorkomende problemen behandeld. Onderaan deze pagina’s vindt u links naar de verschillende artikelen.

Symptomen van halsproblemen

Aangezien de hals een vrij gecompliceerde structuur is en verschillende functies heeft, is er veel variatie in de symptomen van halsproblemen. In de meeste gevallen zien we vooral milde klachten bij halsproblemen zoals moeite met een correcte en stabiele aanleuning of het aannemen van stelling. Soms zien we ook duidelijkere klachten zoals hoofdschudden, stijfheid of zwelling van de hals. Maar ook staken, verzet of neurologische klachten zijn symptomen die veroorzaakt kunnen worden door een probleem in de hals.

Onderzoek bij halsproblemen

Om de oorzaak van de klachten te achterhalen is een uitgebreid onderzoek noodzakelijk. Zeker bij mildere klachten is het belangrijk om eerst een goed klinisch onderzoek uit te voeren. Daarbij kijken we uiteraard naar de manier van lopen en hoe het paard zijn hoofd en hals beweegt. Ook zullen we de hals manueel onderzoeken, hierbij voelen we alle halswervels één voor één af en zullen we de beweeglijkheid van de hals testen. Om de exacte oorzaak van de klachten te diagnosticeren is het meestal noodzakelijk om door middel van röntgenopnames en echografisch onderzoek de hals verder te onderzoeken.

Halsproblemen: