Paardenkliniek De Raaphorst

Sportpaard begeleiding

“Voorkomen is beter dan genezen” is een bekend gezegde maar het is niet altijd even eenvoudig om blessures te voorkomen.  Sporten op niveau met je paard vraagt nu eenmaal behoorlijk wat van hem. Blessures bij (sport)paarden zijn dan ook veel voorkomend en hebben vaak lange tijd nodig om te herstellen. Dit kost niet alleen veel tijd en energie maar brengt ook de nodige kosten met zich mee. Natuurlijk helpen wij je graag bij de totale begeleiding bij blessures. Maar liever proberen we om de blessures voor te zijn.

Met behulp van sportpaard begeleiding proberen we beginnende problemen direct te onderkennen en op te lossen. Voordat deze veranderingen echte blessures worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bijsturen en/of aanpassen van training met het oog op de belastbaarheid van de zwaarst belaste pezen. Of de zekerheid dat het paard volledig rad is, of al kleine compensaties laat zien in het been- of ruggebruik. Ook kunnen problemen (zonder overduidelijke kreupelheid) al prestatieverlies geven en kan bijsturing daarbij verbetering geven van de prestaties.

Peesblessures bij paarden

Vooral bij peesblessures kan het herstelproces maanden duren en bestaat er het risico op een herblessure doordat de pezen minder goed belastbaar zijn na een blessure. Dit komt doordat het littekenweefsel in een pees minder elastisch is dan het originele peesweefsel. Daardoor moet de rest van de pees meer rek opleveren waardoor het risico op een nieuwe blessure in dezelfde pees groter wordt.

De meeste peesblessures ontstaan niet door een eenmalige overbelasting maar juist door langdurige repetitieve overbelasting. Peesvezels zijn elastisch en kunnen dus tot zekere hoogte uitgerekt worden. Als de peesvezels echter te ver opgerekt worden (of te vaak achter elkaar) zullen er kleine veranderingen (microschade) optreden waardoor de belastbaarheid en rekbaarheid afnemen. Als de belasting van de pees niet tijdelijk verminderd wordt zal de pees steeds minder belastbaar worden en zullen er uiteindelijk een aantal peesvezels scheuren. Dan is er dus sprake van een peesblessure en dus onomkeerbare schade aan de pees. Lees hier meer over peesblessures.

UTC-scan

De kleine veranderingen die vooraf gaan aan een peesblessure zijn met een traditioneel echografisch onderzoek meestal niet te onderscheiden. De UTC-scan kan dat gelukkig wel en is daarom uitermate geschikt om pezen te monitoren. De UTC-scan is een computer gestuurd systeem dat elke 0,2 mm een plaatje maakt van de dwarsdoorsnede van de pees. Vervolgens worden al deze plaatjes gecombineerd tot een 3D beeld van de pees. De computer kan vervolgens aan de hand van het 3D model berekenen hoe belastbaar de pees is en kleine overbelastingen opsporen nog voordat deze veranderingen uitmonden in een echte peesblessure. Meer informatie over de UTC-scan kunt je hier lezen

UTC-scan beeld

Voorbeeld van een UTC-scan

UTC-scanner

De UTC-scanner

Sportpaard begeleiding

Wil jij dit wedstrijdseizoen het risico op blessures zo klein mogelijk maken en prestatieverlies tegengaan?
Om het begeleidingstraject voor sportpaarden toegankelijker te maken voor iedereen die serieus met zijn paard en de sport bezig is, hebben we een abonnementssysteem opgezet. Het abonnement bestaat uit vijf controle momenten voor een vast bedrag. De bedoeling is daarbij dat we voor het wedstrijd seizoen jouw paard onderzoeken zodat we een goed referentiebeeld hebben. Vervolgens kunnen we drie maal een controle moment inplannen tijdens het wedstrijd seizoen en een eindcontrole (of vier controle momenten tijdens het seizoen).  De onderzoeken kunnen zowel bij je op stal plaatsvinden als op de kliniek. Als we bij je op stal komen voor controle  worden er wel visite kosten in rekening gebracht. Natuurlijk kunnen de 5 controlemomenten variërend naar wens opgesteld worden (bijvoorbeeld bij een vervolg van het abonnement, of controle in training  na zwaardere oefeningen).

Bij elke controle zullen we het paard eerst klinisch onderzoeken. Dat wil zeggen dat we de benen, de hals en rug uitgebreid afvoelen op gevoeligheden, zwellingen of veranderingen ten opzichte van de referentie. Daarnaast zullen we uw paard in beweging controleren op kreupelheden of andere veranderingen. Ook willen we graag video-opnames van uw paard (in training of op wedstrijd) onder het zadel beoordelen in stap, draf en galop. Vervolgens zullen we van 2 pezen UTC-scans maken.  Welke pezen we monitoren is afhankelijk van de discipline die gereden wordt, het niveau en de eerdere bevindingen bij het paard. Eventueel kan dit aangevuld worden met extra scans tegen een meerprijs. Als voorbeeld: bij dressuurpaarden zien we meestal beschadigingen in de tussenpees terwijl dit bij eventers juist bij de oppervlakkige buigpees is.

Inhoud en kosten abonnement Sportpaardbegeleiding

5 maal onderzoek en UTC scans; bij eerste maal bijvoorbeeld:

Intake
o Klinisch onderzoek
o Beweging op rechte lijn
o Beweging op harde en zachte volte
o Beoordeling onder het zadel (video / live)
o Palpatie en controle beweeglijkheid wervelkolom
o  2 UTC scans
o Overzicht risico-factoren en adviezen planning wedstrijden/trainingen

– Controle 1, 2 en 3 tijdens wedstrijdseizoen
o Herhaling van de klinische onderzoeken
o  2 UTC scans
o Adviezen voor verdere planning wedstrijdseizoen

– Controle na wedstrijdseizoen
o Herhaling van de klinische onderzoeken
o 2 UTC scans
o Adviezen voor herstel en opbouw naar nieuwe wedstrijdseizoen

De totale kosten voor het klinisch onderzoek (bewegingsonderzoek en palpatie), beoordeling onder het zadel en de UTC scans zouden normaal op 375 euro komen. In het abonnement krijgt u dit 5 maal voor in totaal 1250 euro in plaats van 1875 euro.