Paardenkliniek De Raaphorst

Gebitsbehandeling

Paarden en pony’s hebben regelmatig afwijkingen aan hun gebit. Dit kan variëren van een scherpe randen aan de kiezen tot een haak op een kies of een kieswortelontsteking. Het is daarom erg belangrijk om regelmatig het gebit van uw paard of pony te laten controleren en indien nodig te laten behandelen door een paardentandarts.

Problemen in het gebit

Paarden zijn van hun gebit afhankelijk om het ruwvoer te malen zodat dit zo goed mogelijk verteerd kan worden in de darmen. Ernstige afwijkingen van het gebit kunnen zich dan ook uiten in verminderde eetlust en vermagering. Soms kunnen gebitsafwijkingen ook leiden tot bijvoorbeeld koliek of dunne mest. Andere duidelijke signalen van een gebitsprobleem zijn het maken van proppen, zwellingen aan het hoofd, stinkende adem en eenzijdige neusuitvloeiing. Veel paarden laten slecht merken dat ze last hebben van hun gebit. Vaak zullen ze pas duidelijke signalen afgeven als het probleem in een vergevorderd stadium is. Daarom is het belangrijk om regelmatig het gebit te laten controleren.

Forse haken op de voorste en achterste kiezen.

Rijtechnische problemen

Veel gebitsafwijkingen gaan gepaard met weinig of geen duidelijke klachten, terwijl deze zeker niet onschuldig zijn. Veel gebitsafwijkingen kunnen ook aanleiding geven tot allerlei rijtechnische klachten, zoals het bit vastpakken, hoofdschudden, geen stabiele aanleuning of kantelen van het hoofd. Door de manier waarop paarden kauwen, ontwikkelen ze vaak scherpe randjes aan de buitenzijde van de bovenkiezen en de binnenzijde van de onderkiezen. Deze kunnen dusdanig scherp worden dat ze zorgen voor wondjes in de wangen en op de tong. Uiteraard is dat niet bevorderlijk voor de acceptatie van het bit en de aanleuning. Ook haken of kleine afwijkingen op het kauwvlak kunnen een oorzaak zijn voor rijtechnische problemen.

Haken op de voorste kiezen onder.

Gebitsbehandeling

Voor een goede en stabiele aanleuning is het van belang dat het gebit goed in balans is. Dat wil zeggen dat de kauwvlakken goed op elkaar aansluiten en dat de kiezen zonder belemmeringen over elkaar heen kunnen schuiven. Om een goed gebalanceerd gebit te waarborgen is het belangrijk dat het gebit jaarlijks gecontroleerd wordt. Bij paarden onder de 5 jaar is het zelfs verstandig om het gebit 2 keer per jaar te controleren. Mocht u vragen hebben of een afspraak willen maken dan kunt u het beste bellen met het telefonische spreekuur ’s morgens tussen 8 en 9 uur.

Altijd op de hoogte

Als u op de hoogte wilt blijven van nieuwe ontwikkelingen binnen de praktijk, nieuw geschreven artikelen of nieuw binnen de paarden(geneeskunde)wereld kunt u zich hier opgeven voor de nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.