Paardenkliniek De Raaphorst

Polyacrylamide gel voor paarden met artrose

Polyacrylamide gel (PAAG) is een nieuwe behandelmethode voor paarden met artrose. Het is een hydrogel die we in een gewricht met artrose kunnen injecteren.  Het heeft een ontstekingsremmend effect en blijft langdurig (meer dan 2 jaar) in het gewricht aanwezig.

Kogelgewricht met artrose

Kogelgewricht met forse haakvorming aan de rand van het gewricht als gevolg van artrose.

Wat is polyacrylamide gel en waarvoor wordt het gebruikt?

Polyacrylamide gel bestaat voor 2,5% uit polyacrylamide en voor 97,5% uit steriel water. Polyacrylamide is een niet toxische en niet afbreekbare synthetische polymeer.  In de humane geneeskunde gebruikt men het al een aantal jaren als een weefselfiller bij onder andere reconstructieve chirurgie en urineweg problemen. Recent zijn er ook enkele wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd over het gebruik van PAAG in gewrichten, de resultaten hiervan zijn veelbelovend.

Wat voor werking heeft PAAG in een gewricht met artrose?

Na een injectie met polyacrylamide gel in een gewricht verspreidt de gel zich over de wand van het gewricht (synoviaalmembraan). Vervolgens wordt de gel geïntegreerd in de wand van het gewricht en wordt er een nieuwe synoviaalmembraan gevormd over de polyacrylamide gel. De gel blijft levenslang aanwezig in het gewricht. Doordat de gel geïntegreerd wordt in de gewrichtswand wordt deze soepeler wat bijdraagt aan de functie van het gewricht. Ook verbeterd het de doorbloeding van de synoviaalmembraan. Het gebruik van PAAG heeft ook een ontstekingsremmende werking maar het exacte werkingsmechanisme daarvan is nog niet bekend.

Verschil tussen een gezond gewricht en een gewricht met artrose.

Zowel de wetenschappelijke publicaties als onze eigen ervaring leert dat een injectie met PAAG bij artrose leidt tot een duidelijke verbetering van de kreupelheid en de gewrichtsirritatie. Het effect van een injectie met PAAG is meestal na ongeveer 1 maand merkbaar en kan nog door verbeteren tot 6 maanden na injectie. Dat het effect pas later optreedt, komt omdat het integreren van de gel in de gewrichtswand de nodige tijd kost.

Is een injectie met PAAG geschikt voor alle paarden met artrose?

In principe is een injectie met polyacrylamide gel voor elk paard met artrose te gebruiken er zijn echter wel een paar zaken om rekening mee te houden. Er is nog vrij weinig onderzoek verricht naar het gebruik van PAAG in een gewricht in combinatie met andere therapieën. Waarschijnlijk zullen stamcellen minder goed of niet functioneren in een gewricht waar polyacrylamide gel aanwezig is. Ook is er niet bekend wat voor effect PAAG heeft als er later een (kijk)operatie wordt uitgevoerd. Daarom kiezen we meestal pas voor een injectie met PAAG als andere therapieën onvoldoende (lang) blijken te werken.

Wat zijn de voordelen van een injectie met polyacrylamide gel?

Het voordeel van een injectie met PAAG is dat het langdurig in het gewricht aanwezig blijft na een eenmalige injectie. Daardoor zorgt het voor een langdurige vermindering van de klachten van artrose en dus voor een langdurige verbetering van de kreupelheid. Ook is er na een injectie met PAAG geen risico op het ontwikkelen van hoefbevangenheid zoals wel het geval is bij het gebruik van corticosteroïden.

Wat zijn de nadelen van een injectie met PAAG

Zoals al eerder aangegeven weten we nog relatief weinig over de interactie van de polyacrylamide gel met andere therapieën. Verder kunnen sommige paarden een kortdurende reactie ontwikkelen na injectie met PAAG. Vaak zijn ze dan enkele uren na injectie behoorlijk kreupel, dit gaat vanzelf weer over binnen 24 tot 48 uur. Meestal combineren we een injectie met PAAG daarom met enkele dagen ontstekingsremmers.

Altijd op de hoogte

Als u op de hoogte wilt blijven van nieuwe ontwikkelingen binnen de praktijk, nieuw geschreven artikelen of nieuw binnen de paarden(geneeskunde)wereld kunt u zich hier opgeven voor de nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.