Paardenkliniek De Raaphorst

Kreupelheid

Een kreupelheid is meestal het gevolg van een probleem in het bewegingsapparaat van het paard. Dit uit zich in een storing in de regelmaat van het gebruik van het beenwerk. De ernst van een kreupelheid kan variëren van bijna niet waarneembaar tot het compleet ontlasten van een been. De oorzaken van kreupelheden zijn heel divers, daarom is een kreupelheidsonderzoek vaak een complexe en tijdrovende bezigheid. Door middel van een goed kreupelheidsonderzoek is het mogelijk om tot een exacte diagnose te komen. Een exacte diagnose is noodzakelijk om het beste behandelplan voor het paard op te stellen.

Hoe herken je een kreupel paard?

Een kreupelheid kan zich op verschillende manieren uitten. In zeer ernstige gevallen zal een paard duidelijk laten merken dat hij last heeft van een been door dit niet meer te belasten en dus op drie benen te lopen. In minder ernstige gevallen zal een paard proberen het kreupele been minder te belasten. Vaak valt dan op dat het paard op het goede been ‘valt’ om het kreupele been te ontzien. Meestal is dit goed zichtbaar doordat de paarden hun hoofd en hals laten zakken als ze vallen op het goede been. Zeer subtiele kreupelheden kunnen zich soms alleen uitten in bepaalde oefeningen zoals pirouettes of zijgangen. Soms kunnen zeer subtiele kreupelheden ook leiden tot gebrek aan looplust, staakklachten of bijvoorbeeld weigeren bij het springen.

Bewegingskreupelheid of belastingskreupelheid

Een kreupelheid is meestal een teken van pijn of ongemak bij het gebruiken van het been. Dit kan komen doordat het belasten van het been pijnlijk is of juist als het bewegen pijn doet. Daarom maakt men vaak onderscheid in een belastingskreupelheid of een bewegingskreupelheid. Een belastingskreupelheid is vaak duidelijker zichtbaar op een harde ondergrond en als het pijnlijke been het binnenbeen is. Paarden met een belastingskreupelheid hebben vaak de neiging om de pas naar achter te verkorten (het been minder lang te belasten).

Een bewegingskreupelheid is daarentegen vaak duidelijker zichtbaar op zachte ondergrond en als het kreupele been het buitenbeen is. Paarden die bewegingskreupel zijn hebben meestal moeite met het naar voren brengen van het been.

Waarom dit onderscheid?

Het onderscheid tussen belasting- en bewegingskreupelheid wordt gemaakt omdat het inzicht kan geven in de oorzaak van de kreupelheid. Bij een belastingskreupelheid bevindt de oorzaak van de kreupelheid zich meestal in het onderbeen. Een goed voorbeeld van een belastingskreupelheid is een hoefzweer. Bij een bewegingskreupelheid zit de oorzaak van de kreupelheid vaak hoger in het been. Bijvoorbeeld bij knie problemen zien we vaak dat de beweging van het achterbeen beperkt is en dat de kreupelheid duidelijker is op zachte bodem.

Het onderscheid is echter niet altijd zo zwart-wit. Veel kreupelheden zijn een combinatie van een belasting- en een bewegingskreupelheid. En lang niet alle problemen uit het onderbeen uitten zich altijd als een belastingskreupelheid. Toch kan het type kreupelheid en de manier van lopen wel een inzicht geven in de mogelijke oorzaak van de kreupelheid.

Kreupelheden in het voorbeen bij het paard

De meeste kreupelheden zien we in de voorbenen. Dat is ook niet zo gek aangezien de voorbenen meestal rond de 60% van het gewicht van paard en ruiter dragen. Veel kreupelheden in het voorbeen komen vanuit een probleem in het onderbeen. Dat wil zeggen vanaf de hoef tot aan de voorknie. Om de exacte oorzaak te achterhalen is het echter nodig om een kreupelheidsonderzoek uit te voeren.

Kreupelheden in het achterbeen bij het paard

Een kreupelheid in het achterbeen is vaak wat moeilijker zichtbaar dan een kreupelheid in het voorbeen. Bij subtiele kreupelheden kan het zijn dat het paard wat moeite heeft om het zere been goed onder de massa te zetten. Ook zien we regelmatig problemen zoals staken of weigeren ten gevolge van een subtiele kreupelheid in het achterbeen. In het achterbeen komen we naast problemen vanuit het onderbeen ook regelmatig blessures van de knie of sprong tegen. Problemen in het bekken of de heup kunnen soms ook leiden tot een subtiele kreupelheid in het achterbeen.

De oorzaak van de kreupelheid

Een kreupelheid kan vele oorzaken hebben. De oorzaak kan relatief onschuldig zijn zoals een hoefzweer of kneuzing van de voet. Maar soms kan het ook levensbedreigend zijn zoals een scheurtje of een breuk in een bot. Veel  kreupelheden komen echter voort uit een gewrichtsprobleem (bijvoorbeeld artrose) of een peesblessure.

Kreupelheidsonderzoek

Om de oorzaak te achterhalen en  deze gericht te kunnen behandelen is een kreupelheidsonderzoek onmisbaar. Bij een kreupelheidsonderzoek wordt er uitgebreid naar het paard gekeken, zowel in stand als in beweging. Met behulp van het verdovingsonderzoek en beeldvormende technieken (röntgen, echo en UTC) kunnen we een exacte diagnose stellen. Met exacte diagnose kunnen we het  meest optimale behandelplan voor het paard opstellen.  Ook kunnen we met een exacte diagnose zo goed mogelijk inschatten hoe groot de kans op volledig herstel is en hoe lang dit herstel zal duren.

rontgen raaphorst

Behandeling van een kreupel paard

Voor de behandeling van een kreupelheid moet er eerst een exacte diagnose gesteld worden. Vervolgens kunnen we in overleg een behandelplan op maat maken. Bij een gewrichtsprobleem is het mogelijk om het gewricht te behandelen met ontstekingsremmers , IRAP, PRP of Tildren. Bij peesblessures maken we veel gebruik van shockwave therapie of laser therapie. Uiteraard hoort bij de behandeling ook een op maat gemaakt bewegingsschema of revalidatieplan.