Paardenkliniek De Raaphorst

Voedingsconsult en voedingsadvies

Voeding is de basis van en goede gezondheid en optimale prestaties. De voedingsbehoeften van een paard zijn paard specifiek. De voedingsbehoefte hangt o.a. af van ras, leeftijd, arbeid, dracht, groei en eventuele gezondheidsproblemen. Een voedingsadvies op maat draag bij aan het in optimale conditie houden van het paard. Dit zorg ervoor dat het paard in staat is om de gewenste prestaties te leveren. Ook kan een passend rantsoen bijdragen in het voorkomen van gezondheidsproblemen en/of bij de behandeling van diverse gezondheidsproblemen.

Voor een passend voedingsadvies  is informatie nodig over het paard en de huidige voeding. Uiteraard kijken we ook naar de algemene gezondheid, de huisvesting en de trainingsniveau van het paard. Een voedingsconsult is ook mogelijk als u zich afvraagt of de huidige voeding van het paard wel voldoet aan de voedingsbehoefte. Voor een voedingsconsult kunt u een afspraak maken via de kliniek.

Consult aan huis of op de kliniek

Het bezoeken van het paard in zijn/haar eigen omgeving heeft de voorkeur om de huidige situatie te evalueren. Tijdens dit bezoek wordt samen met de eigenaar van het paard informatie over het gewicht, de conditiescore, de voeding, de huisvesting, de beweiding, de algemene eigenschappen, arbeid en de gezondheid van het paard besproken. Vanuit deze evaluatie wordt  door de dierenarts een praktisch voedingsadvies opgesteld.

Het is ook mogelijk om een afspraak te maken voor een voedingsconsult op de kliniek. Hierbij wordt net als bij een voedingsconsult op locatie gekeken naar het paard en de voeding van het paard. Uiteraard kunnen we dan niet kijken naar de huisvesting, voeropslag en weide. Indien u een afspraak maakt voor een voedingsconsult op de kliniek, wordt u verzocht om al het voer wat het paard per dag of voerbeurt krijgt mee te nemen. U kunt eventueel ook foto’s van de huisvesting, voeropslag en weide meenemen, zodat dit wel besproken kan worden.

Een voedingsconsult is voor zowel het individuele paard als op stalniveau mogelijk.

Voor evaluatie van voerveranderingen aan de hand van het voedingsadvies kan een afspraak gemaakt worden voor een telefonisch consult of een vervolgafspraak op locatie of de kliniek.

Rantsoenberekening

Naast een voedingsconsult is het mogelijk om het complete rantsoen in detail te laten evalueren. Hierbij wordt berekend of het paard voldoende voedingsstoffen, vitaminen en mineralen ontvangt. De behoefte hangt  natuurlijk af van het paard en het doel, de gezondheid en de prestaties van het paard. Ook kan een rantsoen op maat samen gesteld worden. Aanbevolen wordt om de rantsoenberekening uit te laten voeren in combinatie met een voedingsconsult.

Voor het maken van een afspraak en het opvragen van kosten kunt u bellen naar de kliniek.

Ruwvoeranalyse

Vanwege het grote aandeel van ruwvoer in het rantsoen van een paard is een ruwvoeranalyse belangrijk om een zo passend mogelijk voedingsadvies te kunnen opstellen. De kwaliteit van het ruwvoer loopt erg uiteen en is onder andere afhankelijk het soort gras, het stadium tijdens oogsten en het management van het land. De kwaliteit van het ruwvoer is bepalend voor aanvullingen die nodig zijn aan het rantsoen in de vorm van andere voedingsmiddelen zoals krachtvoer en supplementen. Het wordt daarom aanbevolen een ruwvoeranalyse uit te laten voeren als u voor een langere periode een vaste partij hooi of kuil heeft.

banner kliniek

Altijd op de hoogte

Als u op de hoogte wilt blijven van nieuwe ontwikkelingen binnen de praktijk, nieuw geschreven artikelen of nieuw binnen de paarden(geneeskunde)wereld kunt u zich hier opgeven voor de nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.