Paardenkliniek De Raaphorst

Rugonderzoek

Rugproblemen bij het paard zijn veelvoorkomende problemen, we komen er dan ook veel mee aanraking in onze kliniek. Rugproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben, variërend van een niet goed passend zadel, een lichte kreupelheid of aandoeningen zoals kissings spines.

Symptomen van rugproblemen bij het paard

Een rugprobleem kan zich op vele manieren openbaren, enkele voorbeelden zijn:

  • Impulsverlies
  • Verzet tijdens het rijden
  • Problemen bij het opzadelen
  • Moeite met stelling en/of buiging aannemen
  • Moeite met zijgangen, wissels of pirouettes
  • Verminderd basculeren

IMG_1564

Onderzoek bij rugproblemen

Net zoals bij het kreupelheidsonderzoek kan er pas een juiste behandeling ingezet worden na een goede diagnose. Door middel van het paard te zien bewegen, eventueel in combinatie met video’s waarop het probleem te zien is, kunnen we een inschatting maken waar het probleem zich bevindt. Hiervoor zullen we het paard zowel op de harde als zachte volte bekijken en desnoods ook onder het zadel aan het werk zien. We kijken uiteraard ook gelijk of er geen sprake is van een kreupelheid. Een kreupelheid kan namelijk ook leiden tot rugklachten.

Als we het paard uitgebreid bekeken hebben gaan we beginnen aan het uitgebreide klinische onderzoek. We voelen daarbij heel de hals en de rug na, daarbij letten we op pijnreacties en de spierspanning. Ook gaan we de bewegelijkheid testen van de gehele wervelkolom, dat doen we de door de hals en rug te bewegen. We kijken dan of er sprake is van een beperking in de bewegelijkheid of dat bepaalde bewegingen pijnlijk zijn. Aan de hand van de bevindingen van het klinische onderzoek en de manier van lopen kunnen  we het probleem gebied identificeren.

Beeldvorming: röntgenfoto’s en echografisch onderzoek van de rug

De volgende stap in het rugonderzoek is om het probleem gebied in beeld te brengen. De benige delen van de rug en hals kunnen we door middel van röntgenopnames in beeld brengen. Bij problemen in de hals maken we vaak ook gebruik van echografie om de gewrichten tussen de verschillende halswervels in beeld te brengen. Met behulp van de echo kunnen we zien of de gewrichten overvuld zijn, dit zien we niet op een röntgenopname. Ook van de rug kunnen we de gewrichten onderzoeken met behulp van de echo. Het bekken en SI gewricht kunnen we niet goed röntgenologisch onderzoeken vanwege de grote spiermassa er om heen. Het is wel mogelijk om het bekken, SI gewricht en het achterste deel van de rug door middel van een inwendige echografische scan (TRUS scan) in beeld te brengen.

In sommige complexe gevallen is verdere beeldvorming zoals scintigrafie (bot scan) of een CT-scan noodzakelijk.

 

SI-gewricht-op-de-echografische-scan-2 SI-gewricht-op-het-skelet-2 Lumbosacrale-overgang-op-echografische-scan-2 Lumbosacrale-overgang-op-het-skelet-2

Diagnose en behandeling rugproblemen

Door middel van het klinische onderzoek en beeldvorming kunnen we een exacte diagnose stellen bij rugproblemen. Op basis van de diagnose kunnen we aangeven wat de prognose is, wat voor behandelingen er mogelijk zijn en hoe lang de revalidatie zal ongeveer zal duren. Voorbeelden van rugbehandelingen zijn mesotherapie, tildreninfusen en lokale inspuitingen (gewrichtsinjecties). Vaak combineren we deze behandelmethodes met chiropractie, fysiotherapie en soms INDIBA-therapie. Indien nodig geven we ook oefeningen of aanpassingen in de training mee die kunnen helpen bij het herstel. Verder maken we ook regelmatig gebruik van aquatraining bij rugproblemen.

Rugproblemen ten gevolge van een kreupelheid

Een belangrijk onderdeel bij rugproblemen is om goed naar het gehele paard te kijken. Zo is het soms nodig om ook een kreupelheidonderzoek uit te voeren bij een rugprobleem. Sommige rugproblemen kunnen namelijk ontstaan als gevolg van compensatie van een kreupelheid. Ook de ligging en pasvorm van het zadel zijn natuurlijk van groot belang bij rugproblemen. Wij beschikken over een zadelspin waarmee de ligging van het zadel op de rug kunnen controleren. Daarnaast kan ook een goed aangemeten bit belangrijk zijn om problemen op te lossen of te voorkomen.

Ons doel is ook hier topkwaliteit vanuit een multi-disciplinaire benadering te leveren met persoonlijke aandacht voor zowel het paard als de eigenaar.

Meer informatie over een aantal veelvoorkomende rug problemen kunt u hier vinden.