Paardenkliniek De Raaphorst

Atypische myopathie

Atypische myopathie is een zeer ernstige, veelal levensbedreigende stofwisselingsziekte bij paarden. Het is gerelateerd aan het eten van esdoorn bladeren en zaailingen. Deze bladen en zaailingen kunnen het giftige hypoglycine-A bevatten wat vermoedelijk atypische myopathie veroorzaakt. Het komt vooral voor bij (jongere) paarden die veel op de wei lopen, veelal met slecht weer. We zien het meestal in het najaar maar soms ook in de winter en voorjaar. Voor het verspreiden van de esdoornbladeren en zaden is koud, nat weer met wind namelijk noodzakelijk. Vaak zijn meerdere paarden in een koppel aangedaan. Soms treedt het zo acuut op dat (jonge) paarden dood op het land gevonden worden. Recent Amerikaans onderzoek heeft bevestigd dat hypoglycine-A de vetstofwisseling verstoord. Waarom dit vooral bij jongere dieren gezien wordt is nog niet bekend.

Esdoorn blad

Esdoorn blad

Symptomen

Het leidt tot een zeer ernstige myopathie, een zeer heftige spier ontsteking. Het treedt vaak heel plotseling op, meestal zijn de eerste verschijnselen spierzwakte en stijfheid. Vaak vertonen aangedane paarden spiertrillingen. Er is ook sprake van een verhoogde ademhaling en hartslag. Veelal gaan aangedane paarden meer liggen, hierdoor kunnen ze koliekerig lijken. Een duidelijke verschil met koliek is dat paarden met atypische myopathie vaan donkere, koffiekleurige urine hebben. De diagnose is te bevestigen door middel van bloed onderzoek, in het bloed vinden we enorme verhogingen van de spierenzymen.

Behandeling

Helaas is er voor atypische myopathie geen curatieve behandeling. Het enigste wat we kunnen doen is de patiënten ondersteunen. Daarvoor is absolute rust het belangrijkst. Ook moeten patiënten goed warm gehouden worden. Verder kunnen ontstekingsremmers enige verlichting en ondersteuning geven. Daarnaast kan de toediening van infuus met glucose en carnitine het herstel ondersteunen evenals vitamine E en B2.

Voor het voorkomen van meer zieke paarden moeten alle paarden van het betreffende land gehaald worden. Het heeft de voorkeur om alle paarden op stal te zetten. Mocht dit niet kunnen dan is het verstandig om de paarden naar een ander land te verplaatsten. Als dat ook niet gaat dan is het advies om het land zo veel mogelijk schoon te maken. Probeer dan zoveel mogelijk blad, eikels en paddenstoelen te verwijderen.

Voor meer informatie kan je ook terecht op de website van paardenarts.nl.

 

Altijd op de hoogte

Als u op de hoogte wilt blijven van nieuwe ontwikkelingen binnen de praktijk, nieuw geschreven artikelen of nieuw binnen de paarden(geneeskunde)wereld kunt u zich hier opgeven voor de nieuwsbrief.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.