Paardenkliniek De Raaphorst

Revalidatie

Het is de nachtmerrie van elke eigenaar: een blessure van je paard. Helaas krijgen vele paardeneigenaren er wel mee te maken. Wanneer een paard geblesseerd raakt, begint het traject van diagnose, therapie en revalidatie. Het is goed om te benadrukken dat een (juiste) diagnose essentieel is in het slagen van de therapie en revalidatie. De eerste stap in het geval van een blessure is dan ook om naar een paardenarts te gaan om een diagnose te laten stellen. Daarna kan er een passend therapie- en revalidatieplan opgesteld worden. Dit gebeurd uiteraard in samenwerking met de paardenarts en andere professionals, zoals een hoefsmid of fysiotherapeut.

Revalidatietraject

Het revalidatietraject bestaat uit verschillende stappen.

  • Het verminderen van pijn en ontsteking
  • Het verbeteren van de proprioceptie (terugkoppeling zenuwstelsel)
  • Het herstel van de beweeglijkheid (mobiliteit)
  • Het vergroten van de kracht en rompstabiliteit
  • Het opbouwen van de conditie
  • Het optimaliseren van het presteren

Vanwege mogelijke compensaties (in bijvoorbeeld de wervelkolom), is het belangrijk om tijdens het revalidatietraject altijd naar het hele paard te blijven kijken.

Blessures

Kreupelheden en rugproblemen staan bovenaan de lijst met meest voorkomende blessures bij paarden. De revalidatieperiode hiervan kan weken tot soms meerdere maanden in beslag nemen.

Om thuis zo goed mogelijk te kunnen revalideren, krijgen eigenaren na behandeling bij de Raaphorst een duidelijk schema mee. Hierin staan adviezen voor de training en specifieke revalidatie-oefeningen om thuis mee aan de slag te gaan. In het geval van een blessure aan de wervelkolom wordt er vaak een combinatie van medicinale therapie en manuele therapie geadviseerd.

Tijdens de revalidatieperiode zullen de meeste paarden minder arbeid verrichten dan ze normaal deden. Een veelvoorkomend probleem tijdens de revalidatie is dat het paard teveel energie overhoudt. Daardoor vormt het paard een gevaar voor zichzelf en zijn eigenaar. De oplossing hiervoor is het paard op een gecontroleerde manier zijn energie kwijt te laten raken. Een voorbeeld hiervan is beweging geven in de aquatrainer. Hierbij moet het paard meer inspanning leveren dan bij stappen aan de hand. Door de opwaartse druk van het water kan de belasting op gewrichten en pezen verminderd worden en is er volledige controle over de snelheid waarmee het paard stapt.

Lees het uitgebreide artikel over revalidatie hier: https://www.paardenarts.nl/kennisbank/revalidatie-bij-paarden/

Faciliteiten

Paardenkliniek de Raaphorst maakt gebruik van de faciliteiten van Sport Horse Health Plan voor revalidatie. Het Sport Horse Health Plan (SHHP) is gevestigd op de Vrijhoeve in Hazerswoude. In overleg met de behandelend dierenarts wordt er een revalidatietraject opgesteld. De periodieke controles kunnen daarna zowel op de kliniek als op de Vrijhoeve plaatsvinden. Mocht uw paard op de kliniek gecontroleerd moeten worden, dan kan de Raaphorst het transport verzorgen.

 

Aquatrainer

De aquatrainer is eigenlijk een lopende band onder water. De deuren van de open bak, waar de lopende band zich in bevindt, worden hermetisch gesloten nadat het paard naar binnen is gestapt. Vervolgens wordt de bak gevuld tot de gewenste waterhoogte. Hoe hoger het water, des te meer opwaartse druk van het water en des te minder belasting op de pezen, banden en gewrichten, terwijl het paard zijn spieren extra traint doordat het tegen de weerstand van het water in loopt. Daarnaast wordt het paard door de sensatie van het water gestimuleerd om op een juiste manier de benen, rug en het bekken te bewegen.

De intensiteit van de training is geheel te reguleren, door de hoogte van het waterhoogte, de trainingsduur en de bandsnelheid aan te passen. Hierdoor is de belasting aan te passen aan de blessure van de patiënt. Dit bevordert het herstel enorm. Om extra inzicht te krijgen in de intensiteit van een training in de aquatrainer kan er gebruik gemaakt worden van een hartslagmeter. Zo kan, door herhaalde metingen, ook een beeld gevormd worden van de conditie opbouw van uw paard.

De aquatrainer is naast revalidatiehulpmiddel ook uitermate geschikt als variatie op de dagelijkse training en ter verbetering van de conditie. Met name de grote spiergroepen in het bovenbeen, zowel voor als achter, worden getraind, waardoor de aquatrainer voor jonge paarden een goede aanvulling is. Ook voor paarden in de groei, waarbij de knie op slot gaat, is deze training gecombineerd met de “droge” loopband onder een geringe helling. onze meest succesvolle behandelmethode.

Horse Gym 2000

De Horse Gym 2000 is een droge loopband voor paarden, met een verstelbare hellingshoek tot wel 12 graden. Door de speciale ondergrond van de loopband heeft het paard een gelijkmatige belasting van de benen, met een vergelijkbare demping als die van grasland. Doordat de hellingshoek verstelbaar is, kan ook de achterhand van het paard maximaal getraind worden.

Tarieven

Voor meer informatie over de tarieven van interne revalidatie, kunt u contact met ons opnemen