Paardenkliniek De Raaphorst

Shockwave therapie

Shockwave therapie is een moderne techniek die tegenwoordig veel gebruikt wordt, ook in de humane geneeskunde en fysiotherapie. Humaan gebruikt met deze therapie vaak bij onder andere aanhechtingsblessures van pezen, zoals hielspoor en shin splints. Ook is het mogelijk om met Shockwave therapie nier en galstenen te verguizen.

Wat is shockwave therapie?

Shockwaves zijn drukgolven en geen elektrische schokken, hoewel ze wel aan kunnen voelen als een elektrische shock. Deze drukgolven kunnen variëren van een hele hoge positieve druk tot een lichte onderdruk (100 MPa tot 5-10 MPa). De opkomst van de golf is erg snel (30-120 nanoseconde) en de duur van de golf is 5 microseconde. De drukgolven verplaatsen zich door vloeistof en weke delen, het dringt echter niet diep door in de benige delen.

Radiale en gefocusseerde shockwave therapie

Er zijn twee verschillende manieren om de drukgolven op te wekken, met allebei hun eigen karakteristieken. Een radiale shockwave heeft een divergerende bundel, daardoor is de intensiteit van de drukgolf het hoogst in de huid en naarmate deze dieper doordringt wordt de intensiteit steeds minder. Een gefocusseerde shockwave heeft juist een convergerende bundel, daardoor is de intensiteit in de huid vrij laag maar in de diepte waar alle energie convergeert is de intensiteit hoog. Bij een gefocusseerde shockwave wordt altijd gebruik gemaakt van verschillende koppen met elk hun eigen focusafstand om op de juiste diepte alle golven te laten convergeren (samenkomen).

shockwave therapie Raaphorst

Het effect van shockwave therapie

Het resultaat van het samenkomen van de drukgolven is dat er in het weefsel kinetische energie vrijkomt. Door de wisselende positieve en negatieve  druk wordt het weefsel als het ware samengedrukt en weer uit elkaar getrokken. Door een hoge overdruk en de bijkomende compressie is het mogelijk om bijvoorbeeld verkalkingen te fragmenteren. De onderdruk en decompressie leiden tot een cavitatie effect. Hierbij ontstaan er kleine luchtbelletjes in het vocht tussen de cellen, deze luchtbelletjes imploderen als de onderdruk wegvalt. Bij het imploderen komen kleine drukgolven vrij, hierdoor wordt een milde ontstekingsreactie opgewekt. Deze ontstekingsreactie stimuleert het herstel door het vormen van nieuwe bloedvaatjes en het voorkomen van verklevingen tussen peesvezels. Ook hebben de drukgolven een pijnstillend effect doordat de zenuwen overprikkeld raken en daardoor minder pijnsignalen doorgeven (hyperstimulatie-analgesie).

Shockwave therapie als behandeling bij peesblessures van paarden

Shockwave therapie is een uitstekende techniek om het herstel van een peesblessure bevorderen. Het zorgt voor een toename van de ingroei van bloedvaten. Hierdoor worden er meer voedingsstoffen en cellen naar de blessure aangevoerd. Ook voorkomt het verklevingen tussen peesvezels.  Shockwave therapie is met name zinvol bij wat jongere peesblessures. Naarmate de blessure ouder is en het herstel verder is gevorderd zullen we minder kunnen bijsturen in het herstel van de pees.

Bij oudere of chronische blessures kan shockwave soms ook zinvol zijn.  Het kan het herstel bevorderen doordat het een milde ontstekingsreactie opwekt. Deze ontstekingsreactie is noodzakelijk voor een verder herstel van de blessure. Een goed voorbeeld daarvan is een blessure van de aanhechting van de tussenpees.

Ervaring met shockwave therapie bij paarden

Wij hebben al vele jaren de beschikking over gefocusseerde shockwave apparatuur met verschillende koppen die geschikt zijn voor oppervlakkige structuren (± 5mm) en koppen geschikt voor de diepere structuren tot ruim 8 cm. We gebruiken al vele jaren shockwave therapie en waren een van de eerste paardenklieken in Nederland die het toepasten op paarden. Wij gebruiken gefocusseerde shockwave therapie voor uiteenlopende pees- en aanhechtingsblessures en hebben daar zeer goede ervaringen mee. Er is ook wetenschappelijk bewijs dat gefocusseerde shockwave therapie een positief effect heeft op de genezing van pees- en aanhechtingsblessures, zowel humaan als veterinair.

Altijd op de hoogte

Als u op de hoogte wilt blijven van nieuwe ontwikkelingen binnen de praktijk, nieuw geschreven artikelen of nieuw binnen de paarden(geneeskunde)wereld kunt u zich hier opgeven voor de nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.